Úvodní obrazovka vlastně není zas až tak jiná

S přibývajícím počtem uživatelů Windows 8.1 můžeme zaznamenat postesky týkající se nového pojetí startovacího menu. To, co se dříve jmenovalo Nabídka Start se nyní jmenuje Úvodní obrazovka. Avšak, kromě změny názvu, je ta nová nabídka tolik odlišná?


Už nějakou dobu nad touto otázkou přemýšlím a snažím se přijít na to, co vlastně lidem (včetně mě) přijde na té nové nabídce tak jiného. Pojďme se nejdříve podívat na to, jak vlastně startovací nabídky vypadaly dříve.

Klasické rozbalovací menu

Nabídka Start ve Windows 2000
Toto pojetí je dnes už celkem historie. Šedý panel, černá šipka ukazující na možnost zobrazit podnabídku a jednopanelové zobrazení hlavní nabídky. Styl, který známe již od 90. let 20. století, přišel poprvé s Windows 95 a v následujících letech se vyvíjel až do Windows 2000 - na obrázku.

Povšimněme si tří věcí: Připnutá aplikace Windows Update, skrývání nepoužívaných aplikací (zde jsou zobrazeny a odlišeny světlejším podbarvením) a kouzelná nepostradatelná funkce Spustit... (Win+R).

Lidé, kteří mají tento styl nabídky rádi, se k ní mohli v dalších verzích Windows (XP a Vista) vrátit. Ve Windows 7 již tato možnost nebyla, ale mám za to, že největší rána pro staromilce přišla až ve Windows 8, kdy o Nabídku Start přišli nejen podle názvu, ale i v celé své původní podobě.

Ti, kdo se v posledních verzích Windows chtějí vrátit ke klasické podobě menu, tuto možnost mají, ale jen z neoficiálních zdrojů. Zajímavým příkladem je Classic shell.

Dvousloupcové menu

Znáte to. Skoro u každé aplikace je při instalaci zvykem umístit svého zástupce na plochu a do Nabídky Start. Jenže jak často uživatel spouští zástupce ze Startu? Mám za to, že podíl veškerého spouštění aplikací z nabídky Všechny programy je asi tak 40%.

Nabídka Start ve Windows XPNízký počet bude dán rozdílností aplikací. Některé, např. ovladače tiskárny, do Startu dají odkaz na manuál a odinstalování. Tyto zástupce většinou člověk nepoužívá vůbec a aplikaci jako takovou vyvolává přes systémové funkce. Jiné aplikace, jako je třeba Adobe Reader či 7-zip (nástroj pro komprimované soubory), jsou vyvolávány většinou prostřednictvím asociace k určitému typu souborů. Otevírá snad někdo PDF soubory jinak než jejich poklepáním?

Aplikace, které již má smysl otevírat z Nabídky Start, jsou takové, které mnohdy používáte nejčastěji. V dnešní době je to především správce souborů, prohlížeč internetu a poštovní klient, může však jít i o kancelářské aplikace (MS Office, LibreOffice), specifické aplikace (CAD) a informační systémy. Pro tento typ aplikací se Microsoft snaží přijít s řešením, které vám usnadní spouštění těch nejpoužívanějších, aniž byste je museli znovu a znovu vyhledávat v dlouhém seznamu. Ve Windows XP poprvé vidíme dvousloupcovou Nabídku Start.

Nová koncepce hlavní startovací nabídky je rozdělena na dvě části. Vlevo jsou připnuté aplikace, níže nejpoužívanější aplikace a pod nimi odkaz do známé koncepce podřízených nabídek se všemi programy. Od uživatele se tady očekává, že aplikace, které  chce mít po ruce, si připne. V pravé části nabídky vidíme systémové odkazy - Dokumenty, Tento počítač, Ovládací panely či důležitou funkci Spustit... Nechybí ani tlačítka pro ukončení sezení - Odhlásit a Vypnout.

Umístěním volby Tento počítač do Nabídky Start a jejím výchozím skrytím z plochy Microsoft již zřejmě směřoval k budoucí koncepci ovládání systému. V ní by plocha jako taková nemusela existovat, protože vše potřebné je ve Startu. Zajímavé je, že v této nabídce chybí Koš.

Menu s funkcí hledání

Používáte především klávesnici? Pak zřejmě oceňujete klávesové zkratky či vyhledávání souborů psaním. A co takhle z klávesnice spouštět aplikace? Pokud pominu speciální klávesy maker, kterými jsou některé klávesnice vybaveny (tlačítko Uspat, Internet, Kalkulačka), nebyla do té doby moc pohodlná možnost spouštět aplikace klávesnicí. Sice tu je nabídka Spustit... s klávesovou zkratkou Win+R, ale ta byla omezena jen na určité aplikace (které měly cestu uvedenou v systémové proměnné PATH).

U systémů Windows XP a dřívějších bylo možné pro tento požadavek použít aplikaci třetí strany jako je například Launchy. Aplikace prohledá systém a do svého katalogu zařadí jak spustitelné programy, tak soubory určitých typů (můžete nastavit v předvolbách). Pak stačí kdekoliv v systému vyvolat klávesovou zkratku, objeví se okénko očekávající vyhledávací výraz, a zadáním názvu můžete danou aplikaci nebo soubor otevřít. Počet obvyklých zadání a výsledných voleb ke spuštění vede k optimalizaci navržených výsledků, takže si tím vytvoříte seznam oblíbených, např. dvoupísmenných, zkratek a spouštění tak provádíte rychleji.

Nabídka Start s funkcí Zahájit hledání
Od roku 2007 s příchodem Windows Vista není nutné aplikaci rychlého spouštění klávesovými zkratkami instalovat. Tento systém již má v Nabídce Start integrovanou funkci Zahájit hledání a nahrazuje tak položku Spustit... Nyní je možné jak spouštět obvyklé příkazy (z dřívější funkce Spustit...), tak i vyhledávat v celé nabídce Start.

Novinkou je též upuštění od systému podnabídek známého ze dřívějších systémů. Nyní po stisku tlačítka Všechny programy vidíme stromovou strukturu, která se rozbaluje ve stejném panelu.

Co je ve Windows Vista naznačeno, je ve Windows 7 zdokonaleno. V nové verzi najdeme významné vylepšení vyhledávací funkce. A to o vyhledávání a spouštění souborů, které jsem zmiňoval u programu Launchy. Změnu prozrazuje i popisek - Prohledat programy a soubory.
Za zmínku u Windows 7 stojí ještě jedna drobnost - funkce panelu Snadného spuštění. V sedmičkách již tento panel neexistuje, protože tuto funkci zastává nová vlastnost - Připnout tento program na hlavní panel. Jde tak o doplnění možností připnutých aplikací z Nabídky Start.

Menu přes celou obrazovku

Úvodní obrazovka (Start)
Když po předchozích řádcích přicházíme ke koncepci takzvané Úvodní obrazovky ve Windows 8.1, nacházíme v podstatě totéž, co dříve, jen poněkud jinak uspořádané a především ve větším zobrazení. Celoobrazovkový režim však přináší lepší možnosti organizace mnoha ikon oblíbených aplikací. Hlavní roli tohoto stylu Nabídky Start hraje sada Připnutých aplikací.

Dlaždice, jak jsou nyní připnuté aplikace nazývány, slouží nadále svému účelu, avšak najdeme mezi nimi i takzvané živé dlaždice. To je nová podoba miniaplikací, které jsme mohli používat předchozích systémech. Nyní však miniaplikace slouží i jako spouštěče pro poštovního klienta, kalendář, počasí či prohlížeč obrázků.

Všechny dlaždice je nyní možné nejen přeskupovat, ale si sdružovat do skupin, které si můžete pojmenovat. Skupiny pak mají mezi sebou větší mezeru, což usnadňuje orientaci. Samotné dlaždice pak můžete podle potřeby zvětšit nebo zmenšit.

Na první pohled se zdá, že je upuštěno od dalších funkcí Startu, jako seznam nedávno použitých aplikací, tlačítko k ukončení relace a hlavně funkce vyhledávání. To však není tak docela pravda (kromě tlačítka vypnout, které se vrátilo po nedávné aktualizaci pro Windows 8.1).

Nedávné aplikace je možné zobrazit ve druhé části nabídky, kterou je možné otevřít klepnutím na ikonu šipky dolů (nebo na dotykové obrazovce tahem směrem nahoru). Spodní část nabídky nám může připomínat položku Všechny programy, kterou známe od Windows XP. V Úvodní obrazovce je však tato funkce propracována. Seznam všech aplikací, nazvaný jednoduše Aplikace, je možné seřadit - podle názvu, data instalace, počtu použití a nebo kategoricky.

Podobně ani funkce vyhledávání není ztracena. Naopak by se dalo říct, že je ještě lepší. K možnosti spustit aplikaci (nabídka Spustit...), vyhledat zástupce aplikace či soubor na disku, přibyla funkce vyhledávání na webu s vestavěným našeptáváním, jak jsme na něj zvyklí z internetových vyhledávačů. Pokud byste hledali pole pro zadání vyhledávacího výrazu, nenajdete ho. Ale stačí začít kdekoliv v Úvodní obrazovce psát a vpravo se objeví panel s výsledky vyhledávání.

Vraťme se ještě k tomu, jak jsou aplikace zvýrazňovány. Zatímco ve Windows 2000 byla tendence skrývat nevyužívané aplikace, od Windows XP je od této funkce upuštěno a naopak jsou nyní aplikace zvýrazňovány. Označeny jsou ty, které byly nedávno nainstalované. Tím se Microsoft snaží uživatelům pomoci při hledání aplikace v celé haldě, kterou si zobrazíme v pohledu (Všechny) Aplikace. Pokud ji uživatel chce z této haldy vytáhnout, stačí ji připnout k (Nabídce Start) Úvodní obrazovce.

Je jiná?

Nyní můžeme společně žasnout, že startovací nabídka ve Windows byla jiná vždycky. Ve Windows 8 bych řekl, že problémem nové nabídky bylo nedotažení ovládání myší a chybějící tlačítko Vypnout. Vše bylo koncipováno na ovládání dotykem a jako by se zapomnělo na klasický desktop s myší. S nedávným updatem funkcí ve Windows 8.1 se však Nabídka Start opět vrací i ke klasickému stylu ovládání. Ve výsledku ale musíme uznat, že nová koncepce Úvodní obrazovky navazuje na předchozí kroky a že nejde o změnu, na kterou by uživatelé nebyli předem připraveni.

Komentáře

  1. souhlasím, už jsem si na nový start zvykl. Od update 8.1, kdy se dají metro aplikace zavřít křížkem (používám myš), mám ten systém rád.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu